Міжнародний форум «Екологія і Мир»

У КПІ ім. Ігоря Сікорського 15-16 травня 2024 буде проводитися міжнародний форум «Екологія і Мир».

Мета Форуму – об’єднати громадськість, науковців, освітян разом з урядовими структурами, органами місцевого самоврядування на виконання восьмого пункту Української Формули Миру: протидія екоциду.

Десятирічні військові дії на території України негативно вплинули на екологічну ситуацію в цілому. Особливо загострилась ця проблема з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну. Наслідки агресії, терористичних актів загарбників – це запланований і цілеспрямований акт екоциду.

У п. 38 Декларації  Конференції ООН (Швеція, 2–3 червня 2022 г.) «Стокгольм+50: Здорова планета для загального процвітання – наша відповідальність, наша можливість» зазначено: «Ми підтверджуємо відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй необхідність поваги до територіальної цілісності та політичної незалежності держав».

Наростання конфліктів, насильницький екстремізм, тероризм та пов’язані з ними гуманітарні кризи і відповідне вимушене переміщення людей загрожують звернути назад більшу частину прогресу в галузі розвитку, досягнутого за останні десятиліття.

Головне – це мир. Не може бути сталого розвитку без миру, а миру без сталого розвитку.

Починаючи із знаменної Стокгольмської конференції 1972 року, проблему довкілля було включено до рамок Сталого Розвитку. Усі Цілі Сталого Розвитку ООН стимулюють дії у областях, що мають вирішальне значення для людства та планети, пов’язаних з довкіллям. Серед  Цілей Сталого Розвитку, що мають безпосередній зв’язок із довкіллям, – Ціль 6 (Чиста вода та санітарія), Ціль 14 (Збереження морських екосистем) та Ціль 15 (Збереження екосистем суші).

Широке використання мін, снарядів спричинили деградацію земель і ґрунтів, втрату біорізноманіття та серйозні обмеження продуктивності сільського господарства, що призводить до обмеження доступу до землі, доріг і водопостачання – стало однією з найважливіших соціальних, економічних та екологічних проблем.

Зважуючи на виклики часу, вимоги міжнародної спільноти, пріоритетною темою цього Форуму є гуманітарне розмінування українських земель, відновлення інфраструктури, довкілля, увага до енергетичної та екологічної безпеки.

Міжнародний форум «Екологія і Мир» поєднує Міжнародну конференцію з аналогічною назвою та конкурс стартап проєктів та науково-технічних розробок в екологічній сфері – як секцію ХІІІ Всеукраїнського Фестивалю SC-2024.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *