Останнім часом широкого поширення в промисловості отримали плівкові апарати з поверхнею та ротором який обертається. Роторні плівкові апарати придатні для здійснення багатьох теплофізичних процесів: випарювання, дистиляції, ректифікації, десорбції, сушки та інших процесів, які широко поширені в хімічній, біохімічній та харчовій промисловості.
При проведенні вказаних процесів роторні плівкові апарати мають ряд істотних переваг перед багатьма апаратами іншого типу:
– менша тривалість процесу;
– більш висока інтенсивність термообробки продуктів;
– відсутність застійних зон;
– значно менші габаритні розміри;
– можливість поєднання декількох процесів в одному апараті;
– можливість висушування за один прохід та відсутність гідростатичного тиску;
– більш висока економічність.
Застосування роторно-плівкового апарата для вищеназваних процесів обробки харчових продуктів дозволяє у багатьох випадках досягти радикального поліпшення техніко-економічних показників виробництва.
Існують різні конструкції роторів і корпусів апаратів. Вибір типу апарату визначається технологічним призначенням і властивостями оброблюваних рідин.
У роторно-плівкових апаратах рідка фаза розподіляється ротором по твердій поверхні, що обігрівається і турбулізується ротором. Це призводить до значної інтенсифікації процесів тепло- і масопереносу.