ПРОЦЕС ЕКСТРУЗІЇ ТРУБ ДІАМЕТРОМ БІЛЬШЕ 560 мм

Посилання на матеріал (.pdf)

Екструзія труб великих діаметрів з поліетилену актуальна для виробництва попередньо теплоізольованих спіненим поліуретаном трубопроводів для мереж гарячого водопостачання та теплових мереж. Єдиним виробником труб діаметром до 1200 мм є підприємство “Сервіс ТІП-5” (колишній завод сантехнічних заготовок) м. Київ.

Виробництво труб з полімерних матеріалів припускає утворення відходів, з яких частина вважається повертаними, а частина – безповоротними. Норми ЄС припускають кількість відходів – 5% від маси вироблених труб. Ці 5% включають безповоротні і умовно повертані відходи. До безповоротних відходів відносяться утворені летючі сполуки (угар) – 0,5% і усушка/утруска при транспортуванні 0,3%. На практиці встановлено, що угар дещо більше – близько 0,5-1,5%. До усушки/утряски відносяться порвані при транспортуванні мішки і великі літники, які не можуть бути передроблені.

PROCESS_pipe_extrusion_diameter_greater_than_560_mm1

В даний час при виробництві полімерних труб для ізоляції сталевих труб одним з основних критеріїв якості труби є результати механічних випробувань. Добавки подроблених повертаємих відходів можливо за умови відповідності труби до вимог механічних випробувань. Стабільність механічних характеристик полімерних труб напряму залежить від рівномірності розподілу дефектних мас полімеру (перепалені відходи, результат сепарації при течії полімеру в каналі низьков’язких компонентів). Такі компоненти ще називають воском, через зовнішню схожість мають низьку механічну міцність, і при розташуванні впоперек стінки труби значно зменшують її загальну міцність (стійкість при внутрішньому гідростатичному тиску).

PROCESS_pipe_extrusion_diameter_greater_than_560_mm2

Вітчизняні трубні головки прямоточні (кошиковий тип – за імпортним), тобто розплав з екструдера, потрапляє в головку, де розділяється на декілька потоків, що огинають дорнотримач, після чого потоки замикаються в кільцевої канал і виходять з головки у вигляді трубної заготовки розплаву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *