Модернізація лінії виробництва композитних листів

УДК 678.057.2:66.021.1

студент Айдінов О. С., к.т.н., ст. викл. Двойнос Я. Г.

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

Модернізація лінії виробництва

Листи з композиції борошна деревини та поліпропілену  широко використовуються у будівництві, виготовленні облицювання авто- та мото- техніки. Перевагою композитних листів перед полімерними є більший модуль пружності, стабільність розмірів, менша собівартість, можливість дублювання тканиною безпосередньо при термоформуванні, морозостійкість.

Крім борошна деревини використовується скляна фібра, це дозволяє значно збільшити модуль пружності та предел міцності, зменшити водопоглинення, але такий наповнювач збільшує собівартість та питому вагу виробу.

Виробництво листів з композитних матеріалів включає стадії сушки та дозування сировини; плавлення та перемішування у екструдері; формування заготовки листа у плоскощілинній головці; калібрування та охолодження листа у каландрі; охолодження на рольгангу; різка вздовж та кромок; складання.

Практично все обладнання є спеціалізованим та високотехнологічним, із значними вимогами до надійності його роботи, оскільки вихід з ладу будь-якого вузла призведе до зупинки всієї лінії. Високі вимоги до системи автоматизованого керування роботою лінії, оскільки технологічні параметри виробництва визначають якість виробу.

Особливість переробки композитних матеріалів полягає також у високому абразивному зносі робочих органів екструдера та головки (міжремонтний період шнеків складає 6000-8000 годин). Сучасні лінії для виробництва композитних листів мають продуктивність до 2000 кг/год, технології переробки постійно вдосконалюються, а разом з ними і обладнання.

Основними напрямками модернізації таких ліній стали енергоефективність, якість перемішування, точність геометричних розмірів виробу, точність дозування компонентів. Крім того, сучасні лінії мають можливість ламінувати композитний лист безпосередньо на основному каландрі.

Силка на матеріал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *