Конструкції і застосування фільтрів розплаву

Фільтрування розплаву полімеру дозволяє позбутися від твердих включень, вирівняти температурну і концентраційну неоднорідності. Використання фільтра розплаву в лініях виробництва труб з полімерних матеріалів дозволяє істотно знизити ймовірність появи дефектів в стінці труби.

Тиск розплаву впливає на пружність матеріалу (наприклад, фторопласт – 4), який в свою чергу тисне на притискне кільце, забезпечуючи необхідне для герметизації зусилля. Наявність пружного матеріалу необхідно для компенсації деформації елементів фільтра і утворення щілин. Явним недоліком конструкції є необхідність зупинки лінії при заміні решітки з фільтром, – навіть короткочасне перекриття каналу призводить до стрімкого підвищення тиску аж до 200 МПа, і руйнування кріплення.

фыльтри розплаву1

Збільшення розмірів решітки як спосіб забезпечення
невпинної заміни фільтрувальної сітки

Крім того при наявності тиску решітка міцно затиснута між плитами, і при її переміщенні може утворитися задір між поверхнями ковзання. Дана конструкція може бути використана при тиску до 25 МПа.

фыльтри розплаву2

1 – шибер круглий; 2 – корпус; 3 – решітка

Конструкція двохканального фільтра

Конструкція шиберного фільтра удосконалювалася з метою забезпечення можливості невпинної роботи по двох незалежних напрямках:
1. значне збільшення діаметра решітки до значення, при якому при русі шибера наступна решітка потрапляє в робочу зону раніше, ніж поточна вийде з цієї зони;
2. зниження часу при заміні фільтра за рахунок збільшення швидкості переміщення шибера.
Обидва способи припускають герметизацію не по поверхні решітки, а по поверхні шибера, специфіка обслуговування такого фільтра: затиснення шибера має регулюватися і відповідати зусиллю, при якому розплав в малій кількості проходить назовні, утворюючи високов’язку мастило, що охороняє від задирів між поверхнями. Шибер виготовляється твердим (хромування), притискне кільце – більш м’яким (антифрикционная бронза). Передбачається шліфування притискного кільця через нерівномірного зносу (250 ÷ 500 спрацьовувань) і його заміна (4 ÷ 5 шліфувань).
Обидва способи, очевидно, викликають зниження робочого тиску (до 5 ÷ 10 МПа), другий спосіб вимагає використання гідроакумулятора на гідростанції.

До недоліків також необхідно віднести необхідність прогріву решітки перед заміною, для чого в другому способі необхідно встановити нагрівачі безпосередньо в шибері.

При заміні сітки за першим способом частина розплаву виходить назовні, що призводить до негативного пульсації розплаву на виході з трубної головки, за другим способом в розплав потрапляє повітря і при виході з головки (різке зниження тиску) “стріляє” утворюючи бульбашки і наскрізні отвори.

фыльтри розплаву3

1 – касети для утримання сітки, що фільтрує в формі прямокутних решіток з замками на протилежних сторонах; 2 – корпус з двох половинок, всередині якого переміщаються касети
Конструкція касетного фільтра

Конструкція стрічкового фільтр розплаву докладно описана в літературі, використання його в лінії виробництва труб з полімерних матеріалів обмежене високою вартістю фільтра і витратних матеріалів (спеціальна сітка), малим робочим тиском (сітка продавлюється в отвори решітки).

Потік розплаву на вході ділитися на два канали, кожен з яких проходить через круглий шибер, в якому встановлені грати з сіткою для фільтрування. У міру забруднення сітки шибери черзі опускаються або піднімаються, що дозволяє замінити сітку, що фільтрує. Герметизація відбувається в кільцевому зазорі між шибером і корпусом завдяки великій довжині зазору, малої його товщині (12 ÷ 25 мкм). Охолодження верхньої і нижньої поверхні корпусу значно знижує потік витоків через кільцевої зазор завдяки різкому підвищенню в’язкості розплаву при зниженні температури. Переваги конструкції: високий робочий тиск (50 МПа), простота експлуатації.

Недоліки: висока вартість, необхідність повного очищення порожнини в круглому шибері для установки решітки з фільтрує сіткою, що викликано охолодженням і склування розплаву полімеру в порожнині при виході з корпусу; захоплення великої кількості повітря і негативна пульсація продуктивності через значного обсягу порожнини в круглому шибері для установки решітки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *