АКТУАЛЬНІСТЬ І ПЕРЕВАГИ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНИХ ГУМІНОВИХ ДОБРИВ В ПРИСУТНОСТІ КОСТЯНОЇ МУКИ

Посилання на матеріал (.pdf)

Одним із найбагатших ресурсів нашої держави є плодючі ґрунти. Тому Україна, як аграрна держава, велику увагу приділяє розвитку такій галузі сільського господарства як землеробство. Проте з часом родючість ґрунтів значно погіршується. Це пов’язано зі зменшенням корисних речовин у землі та мікроорганізмів, які беруть участь у процесі засвоєння рослиною мікроелементів та багатьох поживних речовин.

У сучасних умовах підвищення врожайності сільськогосподарських культур можна досягти шляхом науково обґрунтованого, екологічно безпечного застосування добрив і пестицидів, широкого впровадження прогресивних технологій з мінімальним використанням засобів хімізації.

Найбільшого застосування в аграрному комплексі України набули мінеральні добрива на основі нітратів та фосфатів. Проте присутність в продуктах харчування нітратів, нітритів, пестицидів, гербіцидів тощо, негативно позначається на здоров’я населення планети і призводить до розвитку багатьох захворювань, насамперед – алергічного характеру. Накопичення в ґрунті хімічних сполук, що застосовуються в сільському господарстві, обумовлює різке погіршення її родючості незалежно від кліматичних зон і типів ґрунту.

Однак, незважаючи на всю шкоду, яку приносять мінеральні добрива, без добрив родючість ґрунтів значно погіршиться. Тому раціональним рішенням цієї проблеми є використання комплексних органо-мінеральних гумінових добрив відповідно до вимог агротехнології рослин та регіону їх використання. Перспективними є технології, що дозволяють одночасно вирішувати кілька завдань: утилізація органічних відходів, які можуть бути використані у складі добрив, підвищення врожайності сільськогосподарських культур та поліпшення якості сільгосппродукції, а також захист рослин від хвороб і шкідників.

Як стимулятор росту і органо-мінеральні добрива широко використовуються гумінові препарати – гумати. Ця група природних високомолекулярних речовин,які характеризуються високою фізіологічною активністю. Вони не токсичні, не канцерогенні, що не мутагенів і не володіють ембріологічною активністю. Гумати сприяють збільшенню здатності організмів протистояти несприятливим умовам зовнішнього середовища, що призводить до збільшення врожайності культур. Гумінові речовини становлять специфічну групу високомолекулярних речовин, що утворюються в процесі розкладання органічних залишків у ґрунті шляхом синтезування з продуктів розпаду і гниття відмерлих рослинних і тваринних тканин, тобто в процесі їх гуміфікації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *