АБСОРБЕР ПРОДУКТІВ ОРГАНІЧНОГО СИНТЕЗУ

Посилання на матеріал (.pdf)

Оксид етилену – органічна речовина, що має формулу C2H4O. Це безбарвний газ з солодкуватим запахом. Завдяки особливостям молекулярної структури, оксид етилену вступає в реакції приєднання з розкриттям циклу, і таким чином легко піддається полімеризації.

12

Речовина є надзвичайно вогне- та вибухонебезпечним. Оксид етилену має дезінфікуючі властивості, а також є сильним отрутою для людини, проявляючи канцерогенну,  мутагенну,  подразнюючу та наркотичну дію.

Оксид етилену є одним з важливих об’єктів основного органічного синтезу і широко використовується для одержання багатьох хімічних речовин і напівпродуктів, зокрема етиленгліколь, етаноламінів, простих і складних гликолевих і полігликолевою ефірів та інших сполук.

Одним основних апаратів технологічної лінії синтезу оксиду етилену,  який підлягає модернізації є насадковий абсорбер. Даний апарат являє собою колонну, загружену насадками типу кільця Рашега.

Насадка являє собою циліндричні тонкостіні кільця без додаткових пристроїв, зовнішній діаметр яких зазвичай дорівнює висоті кільця. Діаметр насадок коливається від 25 до 150 мм. Насадочні кільця найчастіше виготовляють із кераміки або фарфору. Така насадка є більш дешевою та простою у виготовлені. Вони добре зарекомендували себе і  широко використовуються на  практиці.

Контакт газу з рідиною відбувається переважно на змоченій поверхні насадки, по якій стікає зрошувальна рідина.  Стікання рідини по насадці має здебільшого плівковий характер. Рух газу і рідини в абсорбері здійснюється  протитоком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *